Om de leesbaarheid te bevorderen schrijf ik in de teksten overal kinderen. Hiermee worden alle kinderen in de leeftijd 4-18 jaar bedoeld, dus van kleuter t/m tieners.

Therapeutische kinder- en tieneryoga

Bij therapeutische kinder- en tieneryoga maak ik een coachprogramma op maat door middel van yoga en mindfulness. Het programma stem ik af op de ontwikkeling en de hulpvraag van het kind. Ik benader de therapeutische kKinder- en tieneryoga vanuit de mogelijkheden van het kind in plaats van eventuele beperkingen. Ik sluit mij aan op de belevingswereld van het kind en geef handvatten zodat deze vanuit eigen kracht leert omgaan met bepaalde ‘beperkingen/klachten’.

Tijdens de therapeutische kinder- en tieneryoga komen er verschillende elementen aan bod vanuit een holistische visie. Dit betekent dat ik het kind vanuit totaliteit benader. Ik observeer de mentale, lichamelijke en sociaal–emotionele ontwikkeling. Hierdoor wordt, het zelfvertrouwen, zelfbewustzijn, concentratievermogen en de emotionele groei van het kind gestimuleerd. Hierdoor leren kinderen zich bewust te worden van hun eigen gronding en energie, het verschil tussen in- en ontspanning en te kijken naar je aandacht, compassiekracht en gelukvaardigheid.

Voor wie en waarom…

Voor wie en waarom kan therapeutische kinder- en tieneryoga een toevoeging zijn?

Therapeutische kinder- en tieneryoga is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar tot 18 jaar oud die baat hebben bij een individueel coaching programma op maat door middel van yoga en mindfulness. Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom therapeutische kinder- en tieneryoga een fijne toevoeging kan zijn voor het kind/tiener. Bijvoorbeeld:

  • Weinig zelfvertrouwen
  • Stress
  • Leer- en /concentratieproblemen
  • Astma
  • Slaapproblemen; en
  • Psychosomatische klachten als hoofd- of buikpijn waarbij individuele begeleiding wenselijk is. Deze klachten kunnen ontstaan wanneer uw kind te maken krijgt met prestatiedruk en sociale druk.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve kinderen raken sneller overprikkeld door de gebeurtenissen in hun omgeving. Overprikkeling kan zich uiten in verschillende soorten gedrag: teruggetrokkenheid of juist hyperactiviteit.

Kinderen met hoogsensitiviteit krijgen veel extra prikkels binnen waardoor ervaringen negatief geladen kunnen zijn. Dit kan zich uiten in een negatief zelfbeeld of dat kinderen zich niet begrepen voelen. Door een negatief zelfbeeld of het niet begrepen voelen kan het zijn dat een kind niet lekker in zijn vel zit. Over het algemeen zijn kinderen met hoogsensitiviteit sneller angstig of paniekerig. Daarnaast kunnen ze last hebben van psychosomatische klachten zoals hoofd- of buikpijn. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een groot empathisch vermogen en een sterke intuïtie.

Door aandacht te besteden aan het lichaam voelen kinderen zich meer gegrond en komen ze mentaal ook meer in evenwicht. Met het beoefenen van yoga leren kinderen om te gaan met hun lichaam en ondervinden ze hun fysieke grenzen en hun prikkelgevoeligheid te reguleren.

Aan de hand van therapeutische kinder- en tieneryoga kun je zet ik kinderen in hun kracht zetten. Zo leren kinderen op een dat hoogsensitiviteit geen belemmering is maar juist een kracht.

Hyperactiviteit

Bij kinderen die hyperactief/druk gedrag laten zien (vaak met label ADHD) kan yoga-coaching ondersteunen. Deze kinderen krijgen vaak te horen in hun omgeving dat ze zo druk zijn. Door de kritiek die deze kinderen krijgen op hun gedrag heeft dit invloed op het zelfbeeld van het kind.

Kinderen met hyperactief/druk gedrag hebben vaak last van een overmaat van energie. Door dat ze deze energie niet goed kwijt kunnen, kan zich dit uiten in verschillende klachten zoals: spierspanning, heftige emoties, onrust en slaapproblemen. Yoga-coaching leert een kind om lichaamsbewust te worden door het toepassen van ademhalingsoefeningen, concentratieoefeningen en het vergroten van het zelfvertrouwen.

Wobbelyoga

De Wobbel is een balansbord waarmee je spelenderwijs balans en kracht stimuleert. Om lichaamsbewustzijn en creativiteit te stimuleren is yoga op de Wobbel een aanrader. De ritmische bewegingen op de Wobbel zorgen voor een rustgevend gevoel. Bij de therapeutische kinder- en tieneryoga kan er ook gebruik gemaakt worden van de Wobbel.

Deugdenmethode

Bij de therapeutische kinder- en tieneryoga pas ik de deugdenmethode toe. Deugden zijn eigenschappen die ieder mens van nature heeft. De ene eigenschap is verder ontwikkeld dan de andere. Door de deugden te gebruiken tijdens de therapeutische kinder- en tieneryoga help ik kinderen bewust te worden van hun eigen handelen en denken. Hierbij leert het kind ontdekken wat zijn of haar sterke en minder sterke eigenschappen zijn en hoe je die kan laten groeien. Door met deugden bezig te zijn creëer je zelfvertrouwen, rust en verbinding met jezelf maar ook met anderen. Dit kan een kind inspireren maar ook steunen.

Hoe gaat het in zijn werk

Via de contact pagina kun je je aanmelden voor de therapeutische kinder- en tieneryoga. Zodra ik de aanmelding heb ontvangen plannen we een belafspraak in voor een intakegesprek. Hierbij ontvang je ook het intakeformulier.

Een coachprogramma op maat door middel van yoga en mindfulness bestaat uit (minimaal) vijf5 sessies. Ik kies bewust voor minimaal vijf5 sessies omdat een kind/tiener de tijd nodig heeft om een band op te kunnen bouwen en kennis te leren maken met yoga en mindfulness.
Wanneer er behoefte is aan meer dan vijf 5 sessies is dit uiteraard mogelijk.

In de eerste sessie staat de kennismaking centraal. Wie ben jij en wie ben ik? Wat is yoga en mindfulness? In de eerste sessie laat ik je kennismaken met verschillende yogahoudingen en een visualisatie.

In de volgende sessies gaan we aan de slag met oefeningen gericht op de hulpvraag. Een sessie duurt 45 minuten.

De kosten voor een pakket met 5 sessie therapeutische kinder- en tieneryoga bedragen € 225,00 incl. 21% btw. De kosten komen niet in aanmerking voor een vergoeding door de zorgverzekering.

 

Waar is het te doen?

De therapeutische kinder- en tieneryoga geef ik in mijn werkruimte aan huis, Wittevrouwen Utrecht.